måndag 7 april 2008

Radiohead, Arcade Fire och den digitala revolutionen.

Att Radiohead är ett väldigt kreativt band när det gäller marknadsföring och skivsläpp har väl inte undgått någon den senaste tiden.

De har gjort allt från ARG-kampanjer med fejkade telefonsvarare och bantningsaffischer, haft en egen tv-kanal, och släppt en dvd med videos som fans gjort.

Radioheads mystiska affischeringskampanj till skivan Hailt to the Thief från 2003.

Men framförallt så släppte de ju senaste skivan, mästerverket In Rainbows på nätet. Det tog 9 dagar från att de gick ut med nyheten fram tills det att man kunde ladda ner skivan. Men det som skapade den virala effekten som i sig fick i princip alla musikskribenter och års-bästa-listor att ta upp nyheten var ju det faktum att man fick betala vad man ville för nedladdningen.

Detta blåste liv i skivbolags- och nedladdningsdebatten, och resulterade i att bandet tjänade extremt mycket pengar (uppskattningsvis, de har själva inte berättat hur många som laddade ner, och för hur mycket, men tydligen har det kommit fram att 15 personer betalade maxsumman, £99.99).

Nu kommer i alla fall nästa steg, som faktiskt släpptes 1 april, men det är inget skämt, tro mig.

radioheadremix.com kan vem som helst ladda hem alla kanalspåren till Radioheads nya singel Nude, alltså ett spår med trummor, ett med gitarr, ett med bas osv..
Sedan laddar man upp sin remix och via en omröstning utses en vinnare som får prispengar.

Ett annat, för det första, vädligt bra band, och för det andra ett band som gör kreativa lösningar och använder sig mycket av internet är Arcade Fire.

Arcade Fire

beonlineb.com kan man själv regissera och dra i spakarna till deras interaktiva video till låten Neon Bible. Men roligast av allt är att själv, i real-tid, med hjälp av siffertangenterna sitta och leka med instrumentationen till nya singeln Black Mirror. Det kan man göra på rorrimkcalb.com och det är jättskoj!

Den digitala revolutionen är här, och det är med spänning och välbehag som jag ser mitt favoritband Radiohead gå i täten!

5 kommentarer:

Anonym sa...

För mig ter det sig som om det är Trent Reznor och Nine Inch Nails som är upphov och inspiration till många av dessa idéer.

Säger ingenting om "ripoff" eller något! Det är en mycket intressant vändning inom musikindustrin, även om jag fortfarande gillar känslan att gå och leta efter hårdvaran i butikerna.

Good Morning Ape sa...

Trent Raznor har varit och är definitivt en av de främsta inom allt nytt som händer i musikbranschen. Jag tänker närmast på marknadsföringen av Year Zero, men även hans inställning till skivbolag. Och de släppte väl senaste plattan på samma sätt som Radiohead, fast med bättre kvalitet och på olika torrent-siter, om jag inte missminner mig. Man kunde väl även antingen få skivan gratis, eller ladda ner en verision med bättre kvalitet för lite pengar. Det dom gjorde bättre en Radiohead var iallafall att de la ut i bättre kvalitet än In Rainbows som enbart var 160 kbs. Men jag tror faktiskt att Radiohead var före. Men jag kan ha fel. Credd til NIN hursomhelst!

Anonym sa...

Ett av banden Arcade Fire och Radiohead är väldigt snygga! det andra spelar Thom Yorke i..

Good Morning Ape sa...

Haha. Du menar att Thom Yorke är ful?

Anonym sa...

pretto pretto pretto!! vad hande med den hederliga vinylskivan???